De Spiegel Afstel Plaats

De spiegelafstelplaats stelt de chauffeur in staat te controleren of zijn spiegels [camera] correct zijn afgesteld. LET OP!!: Deze afstelmogelijkheid is voor auto’s van na 2007. Heeft u een oudere auto zullen de spiegels niet alle vlakken dekken.

Aanrijden

Rij tussen de rechte lijn en (hier) de gele “varkensruggen” en probeer de rechterwielen zo strak mogelijk langs de lijn te zetten zonder deze te raken. Twee korte lijnen geven de plaats aan waar de voorwielen moeten komen. Nu is de voor-overbouw bij ieder merk (en type) verschillend dus controleer of uw bumper niet over de streep gaat van het vak met het cijfer 4 er in.

Hoofdspiegel

We starten met de rechter hoofdspiegel en u moet het vak met het cijfer 1 in zijn geheel kunnen zien. Ziet u de voorste (korte) lijn niet dan heeft u “teveel lucht” in de spiegel. De beide lange lijnen moet u kunnen zien als u normaal achter het stuur zit.

Panoramaspiegel

Het vak met het cijfer 2 is bedoeld voor de panoramaspiegel en waar de lijn rechts (bij de rioolbuizen) ophoud is de grens van wat u moet kunnen zien. Vaak gebeurt het dat chauffeurs in de distributie de panoramaspiegel geheel naar beneden draaien. Deze neemt dan het grootste deel van de taak van de trottoirspiegel over. Zolang u het eind van de lijn naar rechts maar kunt zien is dit geen probleem.

Trottoirspiegel

Vak 3 hoort u te kunnen zien met de trottoirspiegel. Om schades aan de rechtervoorzijde te voorkomen is het vak 10 cm voor de voorbumper geplaatst. Op deze manier kunt u een obstakel in de trottoirspiegel zien voor u er tegenaan rijdt. (Dit vergt enige oefening maar werkt voortreffelijk!)

Frontspiegel

Het vak met cijfer 4 is voor het oppervlak wat u met de frontspiegel of camera moet kunnen zien. Helaas gaat het aan de rechterzijde vaak mis. Het afstellen van de spiegel vergt soms een speciale sleutel en bijna altijd een trapje of iets om (veilig) op te kunnen staan.  Kunt u in de frontspiegel het dashboard van uw auto zien is het bijna zeker dat u de tweede lijn van het vak (2 meter voor de auto) niet gaat halen.

TIP:

Maak voor u zelf geen extra grote dode hoek door materiaal op het dashboard te plaatsen. Een nummerbord van nauwelijks 10 cm hoog zal uw dode hoek voor de bumper met ongeveer een meter doen toenemen !!! 

 

Het is te allen tijde de verantwoording van de chauffeur (en niet de werkgever)

dat de spiegels afgesteld staan zoals wettelijk voorgeschreven.

Bron: Overkoepelende Stichting Chauffeursactiviteiten