Dinerclub Den Haag

Foto: Jurgen van der Kooij


Transport Den Haag beschikt over een actieve Dinerclub. Om niet alleen gedurende het werk met elkaar om te gaan maar ook af en toe eens iets in een ontspannen sfeer met elkaar te doen, is deze club in het leven geroepen. De mensen die eraan deelnemen leggen per maand een klein bedrag in waarvan twee keer per jaar een avondje uit wordt georganiseerd.

In het najaar gaan de collega's met elkaar op stap en in het voorjaar worden hier ook de echtgenotes bij uitgenodigd.  Hoogtepunten waren in de afgelopen jaren wel de middeleeuwse avond waarbij het kasteel Dever te Lisse werd afgehuurd en het dagje uit naar Schiedam met een bezoek aan het Jenevermuseum met aansluitend het diner in het restaurant molen de Noord.

Deze club beperkt zich heden ten dage niet alleen tot Den Haag maar kent ook deelnemers uit Amsterdam en Rotterdam .

Hieronder treft u een impressie aan van de georganiseerde avondjes.


Van kasteel tot brouwerij

Zaterdag 20 april 2013 was er een dagje uit georganiseerd voor de collega's en hun vrouwen naar Lisse. Op het programma stond een High Tea en rondleiding op kasteel Keukenhof, een bezoekje met proeverij bij brouwerij Klein Duimpje in Hillegom en als afsluiting een 3 gangen diner bij restaurant Lizz in Lisse.

Kasteel Keukenhof

Kasteel KeukenhofIedereen kent de Keukenhof wel van de internationale bloemententoonstelling, maar weinigen weten dat deze tentoonstelling vernoemd is naar het landgoed waarop het gelegen is bij kasteel Keukenhof. Kasteel Keukenhof is geen echt kasteel maar van origine een buitenplaats uit 1642. Rond 1865 werd het huis door de familie Van Pallandt in een neorenaissance stijl uitgebreid en verfraaid met hoektorens waardoor het zijn kasteelachtige aanzicht kreeg. De naam Keukenhof is afgeleid van ‘Keukenduin’ dat behoorde tot Het Slot Teylingen. keukenduin ontleent zijn naam aan het feit dat de opbrengsten van het duingebied zoals wild, vee en allerlei kruiden en bessen bestemd waren voor de huishouding oftewel de keuken van het Slot Teylingen.

High teaHigh Tea

Om 14.00 werden we verwacht op het kasteel voor een Hig tea. Deze High Tea bestond uit verschillende zoetige en hartige heerlijkheden en natuurlijk onbeperkt thee of koffie.

Om 15.00 werden wij opgehaald door een gids voor een rondleiding door het "kasteel". Het kasteel bezit een belangrijke collectie meubels en portretten, onder meer van Nicolaes Maes. Het Chinese en Japanse porselein staat op een 17e-eeuwse manier opgesteld in een uniek en speciaal gebouwd kabinet, met een uitbundige schouw in de stijl van Daniël Marot. De wanden van het kamertje zijn bekleed met goudleer. Door deze interessante rondleiding kregen we een kijkje in de manier waarop de adel vroeger leefde en werd er verteld over de rijke geschiedenis die Kasteel Keukenhof kent en die teruggaat tot het begin van de Gouden Eeuw.

Grote hal
Beneden gang

Huisbrouwerij "Klein Duimpje"

Klein Duimpje

Huisbrouwerij Klein Duimpje is gevestigd in een voormalig bollenbedrijf dat door vrijwilligers is omgebouwd tot brouwerij. Eigenaar Erik Bouman is jaren bezig geweest om een eigen brouwerij in Hillegom te openen en heeft zijn droom kunnen verwezenlijken.

We begonnen bij Klein Duimpje met een proeverij van drie soorten bier van de tap geserveerd met een hapje. Voor de mensen die geen bier wilden was er natuurlijk een glaasje fris of wijn beschikbaar. Na een hapje en een drankje genuttigd te hebben kregen we een rondleiding door de brouwerij, waarbij we alle stappen van het brouwproces te zien kregen. Na de rondleiding volgde nog een tweede proeverij van drie soorten bier, of iets anders als men wilde.

Proeverij KJlein Duimpje
Rondleiding Klein Duimpje

Restaurant LiZz

Rond 19.00 uur werden we verwacht bij Restaurant LiZz, even buiten de bebouwde kom van Lisse. LiZz is een eigentijds restaurant dat gevestigd is in, de nostalgische sfeer van, het stationsgebouw van het oude treinstation van Lisse. Dit karakteristieke stationsgebouwtje, uit 1904, heeft officieel dienst gedaan tot 1957, daarna stopte er slechts af en toe een trein ten behoeve van bezoekers aan de Keukenhof.

LiZz is een restaurant met een heel specifieke sfeer. Diverse originele elementen herinneren nog aan de komende en gaande reizigers, die van dit station gebruik hebben gemaakt. We namen plaats in de wachtkamer der tweede klasse en lieten hier de unieke sfeer tot ons komen en sloten hier deze boeiende dag af met een drie gangen menu.

Voormalig station Lisse
Restaurant Lizz

Het keuzemenu voor deze dag

Vooraf:
Warm afgebakken ambachtelijk brood met boerenboter en olijfolie.
*****

Voorgerecht:
• Gerookte zalm met sjalotjes, kappertjes en mierikswortelcrème.
• Carpaccio van biologisch rundvlees met rucola, pestomayonaise

en een kletskop van Old Amsterdam kaas.
• Vitello tonato: dunne tranches kalfsvlees met tonijnmayonaise en kappertjes.

*****

Hoofdgerecht:
• Zeewolffilet met kruidenkorst en Beurre Blanc saus.
• Kogelbiefstuk van het Maas Rijn IJssel rund met een saus van rode port en tijm.
• Gegrilde filet van het kloostervarken met champignonroomsaus.
*****
Nagerecht:
• Crème brûlée met kardamon, mango en vanilleroomijs.
• Dame blanche: de klassieker met vanilleroomijs en
warme chocolade met slagroom.
• Tarte Tatin bereid met Licor 43 en kaneelroomijs.

• Een keur aan boerenkazen uit de streek met notenbrood en appelstroop.

*****
Afsluiting:
Kopje koffie of thee.

Natuurlijk werd dit alles gecompleteerd met frisdranken, wijnen en bier.

 

Bekijk hier het fotoboek van deze boeiende dag.


Eten bij Het Spinnenwiel in Den Haag 

Zaterdag 17 november 2012 zijn we met de collega's gaan eten bij restaurant het Spinnenwiel aan de Laan van Nieuw Oost Indië in Den Haag. Het duurde allemaal even maar vanwege de gezelligheid was dit zeker geen probleem.

Vanwege het 100 jarig bestaan van het restaurant hadden ze een speciaal jubileum 4 gangen menu samengesteld.

\Voorgerechten

Carpaccio a la “The Chef”

* * *

Krokante heksenvingers met een knoflookdip

* * *

Warm broodje gevuld met wildragout

* * *

Uiensoep a la “Het Spinnewiel”

* * *

Gegratineerde mosseltjes uit de oven
* * *

Lichtgebonden champignonroomsoep

 

Tussengerechten

Wrap gevuld met tonijnmousse

* * *

Geroosterde kipsateetjes

Hoofdgerechten

Malse kogelbiefstuk met pepersaus

* * *

In de roomboter gebakken slibtongetjes

* * *

Varkenshaas gevuld met beenham en brie

* * *

Zalm moot op zijn Italiaans
* * *

Gemarineerde spare ribs van de grill

Nagerechten

Coupe caramel met slagroom

* * *

Creme brulee

* * *

Appelstrudel met vanillesaus en slagroom


 

Eten bij De Waag in Delft 

Het Waaggebouw aan de Markt in Delft is een opvallend pand. Om te beginnen al vanwege de enorm grote deuren in de voorgevel, die nog steeds aanwezig zijn. Die stonden vroeger open om handelaren met grote vrachten, die gewogen moesten worden, makkelijk binnen te laten.

 

 

 

Met het woord waag werd in eerste instantie een weeginstrument bedoeld, maar later ook het waaghuis waar het toestel zich bevond. Er werd gewogen met een opgehangen twee-armige balans met twee waagschalen (In de benedenzaal nog aanwezig).

Ook de plaats van de Waag  is bijzonder, aan het smalle deel van de Markt, pal achter het stadhuis. De achterkant van het gebouw staat met zijn voeten in het water van de Wijnhaven. Ernaast is een smalle steeg, een doorgang van de Markt naar de Wijnhaven met een oude, kleine voetgangersbrug over de gracht. In de achtergevel vlak boven het water zijn grote gevelopeningen met bogen, die vroeger werden gebruikt voor het lossen van vracht, die per boot werd aangevoerd.  Er kwam heel veel per boot, zoals turf, vee, pluimvee, groenten, boter, kaas. Ten behoeve van deze schepen zaten in de achtergevel dus ook ‘deuren’. Nu zijn het ramen geworden.
Begane grond bleef als waag in gebruik tot in 1960 voor het laatst een partij kaas werd gewogen. Daarna werd er een fietsenstalling in ondergebracht. Sedert 1968 werd de Waag provisorisch zo gebruikt.  In 1999 werd de nieuwe bestemming stadscafe. Dat is het nu nog steeds: stadscafé De Waag. De bovenverdieping werd na de Franse tijd gebruikt voor verschillende doeleinden maar nu bevindt zich hier het restaurant "de Proeverij" onze bestemming van 14 april 2012.

 

Het vier gangen menu van

  

Canneloni van schelvis met rucola tabouleh, groene appel en schuim van saké

* * *

Wonton met salpicon van eendenbout, julienne van wortel en snijboon met soto schuim

* * *

Diamant haas met flan van nicola gegratineerd met oude Stolwijker en jus van mouseron

Of

Zeebrasem met garnalen risotto, roulleau van spinazie en Arbequina beurre blanc

* * *

Praliné van pure chocolade op bodem van witte chocolade en gepofte rijst, crème van passievrucht en sorbet van pure chocolade en sinaasappel

Of

Ambachtelijke kazen


Keniaans eten bij 3Stones in Den Haag

Big five menukaart  

Zaterdag 12 november 2011 was voor een ieder een bijzondere avond mede doordat er nog niemand ooit Keniaans gegeten had. Het menu bestond uit het Big 5 menu. Hoofdgerecht was het Big 5 buffet, een grote schaal met verschillende vlessgerechten.

Big five menu

De bediening was uitermate gastvrij en vriendelijk en het eten bijzonder.

Three Stones


Avondje uit in Rijswijk 

Zaterdag 16 april 2011 vond ons diner met collega's en partners plaats in het Rijswijkse Restaurant 'Voorbij Verlaan' in de Herenstraat. Het eten was van zeer goede kwaliteit en het was bovendien zeer gezellig.  

Foto: Huib Schoot
Voorbij Verlaan
Foto: Huib Schoot

Keuzemenu


Foto: Jolanda Schoot  

Voorgerechten

Knoflook-uiensoep met spekjes

* * *

Torentje van Seranoham met zongedroogde tomaatjes, olijven en Parmazaanse kaas.

* * *

Tartaar van gerookte Schotse zalm met groene asperges en ansjovismayonaise.

* * *

Gebakken champignons gegratineerd met Camembert

Voorgerechten

Knoflook-uiensoep met spekjes

* * *

Torentje van Seranoham met zongedroogde tomaatjes, olijven en Parmazaanse kaas.

* * *

Tartaar van gerookte Schotse zalm met groene asperges en ansjovismayonaise.

* * *

Gebakken champignons gegratineerd met Camembert

Foto: Jolanda Schoot

Foto's Huib Schoot

Nagerechten

Kaasplateau met noten-vijgenbrood

* * *

Lasagne van spekkoek en boerenjongens parfait

* * *

Reuzensoes met pistache-ijs en caramelsaus

* * *

Cappuccino van chocolademousse
en een Grand Marnier crème

 

Naar Jeneverstad Schiedam

Jenevermuseum Schiedam

 

Molen de Noord

Op 10 april 2010 maakten we met de Dinerclub een uitstapje naar Schiedam. Na een bezoekje aan het Jenevermuseum werd er gegeten in restaurant de Noordmolen. 
Drank maakt meer kapot dan je lief is
Drank maakt meer kapot ........
 

Dineravond 14 november 2009 

Foto:Jurgen v/dr Kooij

Foto:Jurgen v/dr Kooij

Foto:Jurgen v/dr Kooij

De dineravond vond deze keer plaats bij de Borsalino in Delft. Het was zeer zeker een gezellige avond. En gegeten dat er werd!!

Eten in de Fox te Voorburg 

Zaterdag 18 april 2009 waren wij, collega's en partners, te gast in het Voorburgse Restaurant 'The Fox' in de Herenstraat. Het was een zeer gezellige avond.

\Voorgerechten

Gravlax
Met bruine suiker, cognac en dille gemarineerde, getrancheerde rode zalm op luxe sla, besprenkeld met mosterddressing.

* * *

Geitenkaasje
Gefrituurd geitenkaasje op luxe sla, aangemaakt met honingdressing en gebruineerde nootjes 

* * *

Rundercarpaccio
Ingerold met pesto, besprenkeld met balsamicodressing en bestrooid met pijnboompitjes en Grana Padano

* * *

Bisque de homard
kreeftensoep

* * *

Uiensoep
Uiensoep ( volgens Frans recept )
* * *

Caesar salade
Romeinse sla aangemaakt met dressing en  vermengd met ansjovis, knoflook, croutons en Parmezaanse kaas.

* * *

Tomatensoep
van pomodori, afgemaakt met room en kervel

Hoofdgerechten

Vegetarisch
Quiche van seizoensgroenten, kaas en noten, gegratineerd met brie en vergezeld van tomatensaus en gemengde salade

* * *

Rode zalmfilet
Gegrilde rode zalmfilet met bearnaisesaus 

* * *

Roodbaarsfilet
Gegratineerd in de oven met kaas, tomaat en basilicum en geserveerd met witte wijnsaus.

* * *

Kalfsoester op Spaanse wijze
met ansjovis en sinaasappel

* * *

Tournedos ( ossenhaasbiefstuk )
Ossenhaasbiefstuk van de lavagril, geserveerd  met saus van verse groene kruiden.

* * *

Saté "The Fox"
4 pennen gegrilde, gemarineerde kipfilet of varkenshaas  bedekt met pindasaus waarop gefruite uitjes en begeleid met atjar, kroepoek, augurk, tomaat en meloen  

 

Nagerechten

Dame Blanche
Vanilleroomijs, slagroom en natuurlijk echte (warme) chocoladesaus

* * *

Tiramisu
Luchtig Italiaans gebak bereid van o.a mascarpone 

* * *

Terrine le sorbet
3 smaken sorbetijs met marsepein omwonden en gegarneerd met verschillende couli's van vers fruit

* * *

Koffie speciaal
Irish-Spanish-Italian-French koffie

* * *

Appelstrudel
Lauwwarme appelstrudel met roomijs en slagroom 


Dineravond bij Toussaint

Toussaint Dinner theater

Op deze dineravond, voor een aantal chauffeurs van Transport Den Haag, bezochten we een voorstelling in het Toussaint Dinner Theater.

Toussaint Dinner show

 
 

3 nov. 2007 - Een 'ongewoon' leuke avond

Foto: Albert Speelman

Op 3 november 2007 was er weer een dineravond voor een aantal chauffeurs van Transport Den Haag en zelfs één uit Amsterdam. Ditmaal waren ook de echtgenotes aanwezig. Verzamelplaats was Hotel Sassenheim, na een puzzelrit kwam men bij de feestlocatie, het Huys Dever te Lisse.

Foto: Albert Speelman  Foto: Folckert van der Veen

 

Gastenboek

Design

 

Jurgen van der Kooij 2013

Foto's:

Aad Ros - Den Haag

Huib Schoot - Amsterdam

Eigen foto's

Achtergrondfoto:

 

www.phothora.nl